Na właściwą higienę jamy ustnej składają się:
-właściwy dobór szczoteczki,
-metody szczotkowania,
-stosowanie nici dentystycznych,
-stosowanie płynów do płukania jamy ustnej,
Szczególnie istotną rzeczą jest właściwy dobór szczoteczki do zębów. Jej gabaryty powinny być dopasowane do rozmiaru jamy ustnej-szczoteczki z małą główką dla osób z małą buzią itd. Bardzo wazny jednak jest stopień twardości włosia szczoteczki. Biorąc pod uwagę fakt, iż szkliwo zbudowane jest z cząsteczek kryształów, a jego powierzchnia powinna być gładka i lśniąca, pod żadnym pozorem wybór nasz nie powinien padać na szczoteczki twarde! Miękkie włosie jest podstawą dobrze wypolerowanych, a nie wyszorowanych zębów.
Wybrane metody szczotkowania:
- „roll” ( ruch tzw. wymiatający, zawsze w kierunku z dziąsła na ząb, nigdy na odwrót, starać się ruchami „naciagać” dziąsło na ząb)
- Fonesa ( ruchy okrężne, polecane dla dzieci,które nie są jeszcze dość sprawne, aby wykonać prawidłowy ruch metody „roll”
Stosowanie nici dentystycznych również ma opracowaną metodę ruchów- muszą być to ruchy tylko i wyłącznie pionowe- dłuższym kawałkiem nici nawiniętym na dwa palce wskazujące umieszczamy nić delikatnie zjeżdżając po ściankach między zębami w dół, zbieramy nicią to, czego nie była w stanie usunąć szczoteczka i ruchem do góry wyciągamy nić.
Płyny do higieny jamy ustnej są dostępne w dwóch wersjach- alkoholowej i bez alkoholu. Bez względu na stężenie alkoholu w płynach nigdy nie powinniśmy płukać jamy ustnej bezpośrednim roztworem. Alkohol w stężeniu proponowanym przez producentów działa destrukcyjnie na naszą błonę śluzową . Takie płyny powinny być uprzednio rozcieńczone zwykłą wodą w proporcjach 1:10. Płyny bez alkoholu można stosować bez rozcieńczania.
Stosowanie diety niskoerozyjnej
Erozja szkliwa jest utratą szkliwa poprzez działanie czynników chemicznych w jamie ustnej. Zwrócimy uwagę przede wszystkim na produkty o niskim ph, które są bardzo powszechne w codziennej diecie. Wartość krytycznego ph dla hydroksyapatytów szkliwa to ok 5,5 a dla fluoroapatytów 4,5. Każda substancja, której ph jest niższe może być przyczyną erozji szkliwa. Produkty o niskim ph są bardzo powszechne, co czyni naszą dietę wysokoerozyjną ( napoje energetyczne, soki, owoce cytrusowe, witamina C w tabletkach musujących, słodkie napoje gazowane)
Czym jest zjawisko erozji szkliwa? Jest to proces zachodzący poprzez kontakt kwasów ze szkliwem zębów, który nie obejmuje powierzchni stycznych. Najzdrowszą częścią szkliwa w zębie jest okolica przyszyjkowa, która znajduje się blisko rowka dziąsłowego. Płyn znajdujący się w nim obmywa tę okolicę i chroni przed bezpośrednim działaniem kwasów. Erozja szkliwa występuje na okolicach przedsionkowych zębów ,głównie siekaczy, górnych i dolnych.
Stosowanie past wybielających
Większość past wybielających dostępnych na rynku posiada tzw. substancje ścierne działające na zasadzie peelingu, które delikatnie - oprócz tego, że czyszczą-ścierają płytkę bakteryjną ze szkliwa, a co za tym idzie-zawarte w nich mikrogranulki w niewielkim stopniu rysują tkankę szkliwa. O wiele bezpieczniejszą formą past wybielających są pasty które w swoim składzie substancje ścierne zamieniły na substancje,które wnikają w przebarwione mikroszczeliny i rozbijają chromogeny z barwnikami na związki prostsze. Są to np. pasty Blanx, które w swoim składzie zawierają wyciąg z porostu islandzkiego. Substancje aktywne są stopniowo uwalniane, nie rysując przy tym szkliwa. Są one bezpieczne, dlatego też możemy je stosować cały czas a nie zamiennie z innymi pastami.